Summer WKND

Det är inte utan anledning Helsingborg ständigt hamnar högt upp på listan över Sveriges bästa sommarstäder. Här är kvällarna långa, vindarna ljumma, uteserveringarna många och upplevelserna duggar tätt. Både stora och små. Konserter i Sofieros vackra slottsträdgård, lata dagar på Gröningen eller Fria Bad eller en segeltur på Öresund. Vad vill du uppleva? Här listar vi de hetaste sommartipsen i Sveriges trevligaste weekendstad.
 

Utflykter att uppleva

Det finns ju så mycket kul att uppleva, var ska du börja? Vi vet! I Wallåkrabygden. Den lilla pärlan 10 min söder om Helsingborg med mysiga Wallåkra Stenkärlsfabrik och trendiga Enkla Ting för den som vill shoppa design och heminredning. Åk vidare mot Tomatens Hus, plocka ihop din egen blandning av deras hemodlade tomater, och avsluta sedan med deras berömda tomatpaj. Du kommer gilla den, vi lovar. På väg hem gör du ett stopp i det gamla fiskeläget Råå. Njut av en glass och dingla med benen från en av bryggorna i småbåtshamnen. Vill du hålla dig i centrum men ändå uppleva naturen? Öresund ligger vid dina fötter och med Skonare Nina kan du segla ut på tumlarsafari, räksegling eller en klassisk sill- och potatissegling. Hjälp besättningen att hissa segel och njut sedan av livet på havet. 

Njutbara middagar

Att Helsingborg är en av Sveriges krogtätaste städer är förmodligen ingen nyhet. Vi är nämligen väldigt stolta över det. Var du än går passerar du välbesökta uteserveringar fyllda av glada skratt, vällagade middagar och en och annan flaska vin. Men det finns ändå två platser i Helsingborg som är något alldeles extra under sommaren: Maria Torg och Norra Hamnen. Tänk dig ett torg inbäddat i lummig grönska med en fantastiskt vacker kyrka i mitten. Runt hela torget trängs mängder av uteserveringar och ditt val blir genast svårt. Där har du Maria Torg. Vill du istället äta med en fantastiskt utsikt över sundet och solnedgången väljer du en av restaurangerna i Norra Hamnen. Där sitter du bokstavligt talat på första parkett. 

När solen försvinner

Det är ju faktiskt så att solen gömmer sig även i Helsingborg ibland. Då finns det massor av olika saker att uppleva inomhus, och det är ju tur! På Dunkers kulturhus finns som vanligt ett antal spännande utställningar, bland annat Bending Reality där Erik Johansson visar sina fotografiska illusioner av verkligheten. Missa inte den! Du bör inte heller missa Museum of Failure, museet som blev världskänt innan det ens öppnat.  I utställningen får du veta att merparten av alla innovationer faktiskt misslyckas. Vad händer då när man samlar en del av dessa innovationer i samma utställning? Det blir både väldigt roligt, och dessutom mycket lärorikt!

Avslappnat strandhäng

Stränder i stan, kan det vara det bästa av två världar? Shoppa loss och en kvart senare kan du doppa fötterna i havet eller lapa sol i den sommarljumma sanden. I Helsingborg finns flera stränder att njuta på. Gröningen är den stora gräsmattan med trädäcket alldeles intill Öresund. Förutom sol och bad finns här ett utegym, minigolfbana och massor av annat skoj för hela familjen! Precis norr om Gröningen ligger Fria bad, Helsingborgs copacabana, den kritvita sandstranden som så många älskar. ”Det känns som att vara utomlands!” är en vanlig kommentar, och vi kan bara hålla med. 

Stadsfest som underhåller

3-5 augusti är det stadsfest i Helsingborg! Kul va? Då går HX av stapeln, en sommarfestival där Helsingborgare och besökare möts i ett härligt myller. Här finns något för hela familjen; marknad, mattorg, konserter, dansbanor, trampolinpark, utställningar och mycket mer. Skulle du dessutom få feeling och vilja gifta dig i Rådhuset så håller de drop-in vigslar. Ola Salo kommer. Samir & Viktor kommer. Danne Stråhed kommer. DAMN!+AMPARO!+SHIRIN! kommer. Kommer du? 

Konserter på Sofiero

Vi vågar hävda att Sofiero har en av de absolut vackraste konsertmiljöerna i Sverige. Framför slottet, omgiven av grönska och otaliga picknickfiltar, kan du uppleva artister av världsklass. Häng på lämmeltåget av cyklar som är en vanlig syn på konsertdagar, eller ta bussen som stannar precis utanför entrén. I sommar kan du se Per Gessle, Norah Jones, Toto och Laleh på Sofiero. Oavsett vilken konsert du väljer är du garanterad en alldeles speciell konsertupplevelse.